Werking van een Warmte- en Koudeopslagsystem (WKO)
Een warmte koude opslag systeem wordt ook wel open bronsysteem, WKO of KWO genoemd, en kenmerkt zich door het verpompen van grondwater waar energie aan onttrokken of toegevoegd wordt. Hiervoor worden één of meerdere bronnen geboord waarin onderwaterpompen geplaatst worden, middels een warmtewisselaar en leidingwerk wordt het grondwatersysteem met de gebouwinstallatie verbonden. Doordat er direct gekoeld kan worden zonder tussenkomst van een warmtepomp zijn zeer hoge rendementen haalbaar. Tijdens verwarmingsbedrijf levert het bronsysteem energie aan de warmtepomp die het gebouw van warmte voorziet. Een WKO is een goede keuze zijn daar waar grote vermogens benodigd, en beperkt ruimte beschikbaar is. Een WKO systeem wordt uitgevoerd als Mono bron-, Doublet- of Recirculatiebronnensysteem.
Een open bronsysteem van WKO Nederland
WKO Nederland realiseert bronnen voor WKO bronsystemen. Wij verzorgen ook het detailontwerp, plaatsen van de bronpompen en appendages, terreinleidingen en inrichten van de technische ruimte. Desgewenst verzorgen we ook het voorontwerp en de benodigde vergunningen. Wij hebben jarenlange ervaring in het boren van bronnen. Wij beschikken over meerdere zuigboormachines voor boringen tot 1,2 meter doorsnede en een diepte van 800 meter. Of het nu gaat om appartementen, kantoren, een ziekenhuis of kassencomplex. Van backoffice tot engineering, en van boormeester tot monteur, onze vakmensen staan voor u klaar.
Voor advies of offerte, neem contact met ons op!
Hoe werkt een open bodemenergiesysteem!
Doublet-systeem
Het WKO doublet systeem is opgebouwd uit een warme en een koude bron welke beide ingezet worden als onttrekkingsbron en infiltratiebron. Hiervoor worden in beide bronnen een onderwaterpomp en injectietoestel geplaatst. Bij warmtevraag van het bovenliggende systeem zal grondwater uit de warme bron worden opgepompt waaraan middels de warmtewisselaar energie wordt onttrokken wat ingezet wordt voor verwarmen. Het afgekoelde grondwater zal vervolgens in de koude bron worden geïnfiltreerd. Dit koudere grondwater wordt bij koude vraag van het bovenliggende systeem weer opgepompt en gebruikt voor koelen. Hiervoor wordt het wederom door de warmtewisselaar gepompt waar energie aan het grondwater wordt toegevoegd. Het zo opgewarmde grondwater wordt in de warme bron geïnfiltreerd. Op deze wijze ontstaan een warme en een koude bel in de bodem.
Afhankelijk van de bodemopbouw, en de nodige vermogen voor verwarmen en koelen kan gekozen worden voor meerdere doubletten.
Mono-bron
Waar de bodem het toelaat kan gekozen worden voor een mono bron waarbij beide bronfilters in één bron worden geplaatst. In bijvoorbeeld de stedelijke omgeving waar ruimtegebrek vaak een bepalende rol speelt kan dit een goed alternatief voor een doublet zijn. De capaciteit van een mono bron is technisch beperkt tot ca. 60 m3 per uur.
Recirculatie-bronnen
Het recirculatie-bronnensysteem is opgebouwd uit twee bronnen. Middels een in de onttrekkingsbron geplaatste onderwaterpomp wordt grondwater opgepompt. Dit grondwater wordt naar de technische ruimte gepompt. Bij verwarmingsbedrijf (winter) zal de warmtepomp energie aan het verpompte grondwater onttrekken. Tijdens koelbedrijf (zomer) kan het systeem ingezet worden om te koelen middels passieve koeling. Het grondwatersysteem wordt middels een warmtewisselaars van het gebouw zijdige systeem gescheiden. Vervolgens wordt het grondwater naar de infiltratiebron gepompt waar het in de bodem wordt geïnfiltreerd. Met een drukbehoud toestel wordt het systeem op druk gehouden om uittreden van in het grondwater opgeloste gassen tegen te gaan.